Particuliere Alarmcentrale (PAC)

Particuliere Alarmcentrale

Goede beveiliging stopt niet bij een betrouwbaar alarmsysteem. Ook de particuliere alarmcentrale (PAC) speelt een belangrijke rol in de veiligheidsketen. In een PAC werken getrainde professionals die snel kunnen handelen in geval van inbraak of brand. Zo zorgt een PAC voor optimale beveiliging. Wat is een PAC precies? En wanneer is aansluiting bij een PAC verplicht? We vertellen je alles wat je moet weten.

Wat is een PAC?

Een PAC is een meldkamer die signalen opvangt bij een alarmering. Bij een inbraak, brand of overval krijgt de PAC een melding van een aangesloten alarmsysteem. Via de PAC wordt meteen de politie of brandweer ingeschakeld. De politie komt pas in actie bij melding van een alarmcentrale.

Particuliere alarmcentrales zijn hermetisch afgesloten bunkers met kogelwerend glas. De meldkamer zelf wordt vierentwintig uur per dag bemand door beveiligers. Wil je je woning of bedrijfspand dus écht goed beveiligen? Dan is een PAC onmisbaar.

Aan welke vereisten moet een PAC voldoen?

Om te mogen opereren, heeft een PAC een erkenning nodig van het Ministerie van Justitie. Deze vergunning krijgt een PAC wanneer deze voldoet aan de eisen van de Wet PBR. De VEB heeft geen eigen regeling voor PAC’s. De VEB 4-kwaliteitsregeling geldt als leidraad.

Is aansluiting via een PAC verplicht?

Of een installatie wel of niet verbonden moet zijn aan een PAC, hangt af van de benodigde beveiligingsmaatregelen. Deze maatregelen worden bepaald door de VRKI. Een VEB-erkend installatiebedrijf installeert altijd volgens de eisen van de VRKI. Aan de hand van de attractiviteit van je goederen en de inbraakgevoeligheid van je pand, wordt je inboedel ingedeeld in een risicoklasse. Of een aansluiting via een PAC vereist is bij de beveiliging van jouw pand, hangt af van de risicoklasse waarin je zit. In de hogere risicoklassen is een PAC-aansluiting verplicht.

VEB-leden: gegarandeerd bruikbaar voor PAC 

Niet alle alarminstallaties kunnen zomaar aangesloten worden op een PAC. Een PAC is volgens de regelgeving (BORG) verplicht om te controleren of de aansluitende installateur voldoet aan de eisen van de wet PBR. Een installateur die voldoet aan de wet PBR is vakbekwaam en heeft een verklaring van betrouwbaarheid. 

VEB-erkende installatiebedrijven komen altijd in aanmerking voor een PAC-aansluiting. Ieder VEB-erkend bedrijf is namelijk in het bezit van een vakdiploma en een verklaring van betrouwbaarheid. Een PAC-aansluiting hoort dus altijd bij de mogelijkheden.

Een PAC als VEB-lid: de voordelen

VEB-erkende particuliere alarmcentrale

Wil je je laten beveiligen door een VEB-erkend bedrijf? Bekijk hier de lijst met aangesloten organisaties.