Zorgverzekeringen 2021 – welke keuzes kunnen er gemaakt worden

De nieuwe VEB 4 kwaliteitsregeling kwaliteitsdocument

In de maand december is het weer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. De premies zijn bekend van zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen. Er zijn niet alleen verschillen in prijs, maar ook in kwaliteit. Onderstaand in het kort de belangrijkste verschillen.

Restitutiepolis

De zorgverzekeraar vergoedt 100% van de afgesproken zorg in de basisverzekering. Waar de behandeling plaatsvindt is ter keuze aan de verzekerde. Vaak geldt ook dat in de aanvullende verzekering ook 100% vergoed wordt hoewel er soms kleine beperkingen kunnen zijn in gecontracteerde zorgaanbieders zoals fysiotherapeuten.

Naturapolis

De zorgverzekeraar vergoedt 100% van de afgesproken zorg in de basisverzekering. In principe zijn alle ziekenhuizen gecontracteerd, hoewel het soms kan voorkomen dat een ziekenhuis door het aantal behandelingen heen is. Dan kan misschien pas op een later tijdstip behandeld worden in het ziekenhuis van uw keuze. Gespecialiseerde zorgaanbieders zoals fysiotherapeuten moeten een contract hebben met de zorgaanbieder. Is er geen contract, dan wordt meestal maximaal 70% tot 80% van de kosten vergoed. Sommige naturapolissen kennen ook een beperking in de keuze van uw apotheek. Dan wordt er bij de niet gecontracteerde apotheek 70% van de medicijnkosten vergoed.

Budgetpolis

De zorgverzekeraar vergoedt 100% van de afgesproken zorg in de basisverzekering. Niet alle ziekenhuizen staan onder contract en het kan dus zijn dat u niet behandeld wordt met 100% vergoeding in het ziekenhuis van uw keuze. Daarnaast staan er veel minder gespecialiseerde zorgaanbieders onder contract. U zult eerder te maken krijgen met een beperking in uw keuze.

Conclusie

De budgetpolis is de goedkoopste variant, maar kent dus veel meer beperkingen. De naturapolis kent minder beperkingen, maar is dus ook duurder. De restitutiepolis geeft de meest vrije keuze, maar is dus ook de duurste. Vaak zijn de prijsverschillen, een paar euro per maand, niet heel groot en is dus een restitutiepolis een veiliger keus!

Multimediair is voor de VEB de organisatie die ons adviseert op het gebied van verzekeringen en pensioenen. In overleg met Multimediair is gekeken wat een goede polis zou zijn op basis van restitutie. Men heeft een aardig aanbod voor de leden van de VEB:

Een goede restitutiepolis is de zorgverzekering van Nationale Nederlanden. Multimediair heeft een korting bedongen en wat extra’s. De kortingen zijn:

  • 4% korting op de basisverzekering;
  • 20% korting op de aanvullende verzekeringen.

Daarnaast zijn er speciaal voor deze actie extra zaken toegevoegd voor jullie:

  • Best Doctors. Hierbij kan er een second opinion opgevraagd worden bij internationale specialisten;
  • Met een app verdachte huidplekjes van afstand laten beoordelen;
  • Module fit. Persoonlijke online gezondheidscheck;
  • Wachtlijstbemiddeling;
  • Gezondheidslijn/app de dokter. 24 uurs contact met medisch verpleegkundigen.

Aanvragen en opzeggen gaat heel eenvoudig. Als je op de onderstaande link klikt ga je gelijk naar de site van Nationale Nederlanden Zorg/Multimediair toe. Zij zeggen je oude zorgverzekering ook op. Wel moet je dat voor 31-12-2020 doen, anders loopt je oude zorgverzekering door.