Welk beveiligingssysteem past het best bij jouw bedrijf?

Pand bedrijf beveiligen

De inbraakcijfers bij bedrijfspanden liggen enorm hoog. Meer dan 40 procent van de ondernemers wordt ooit slachtoffer van inbraak. Het is dus meer dan nuttig om je bedrijfspand zo goed mogelijk te wapenen tegen inbrekers. Maar hoe kan je dit nou het best doen? En welke verschillende beveiligingssystemen zijn er eigenlijk allemaal? In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt om de alarminstallatie te kiezen die het best bij jouw bedrijf past.

Welke soorten beveiliging zijn er?

Bij het beveiligen van je bedrijfspand denk je waarschijnlijk al snel aan futuristische alarmsystemen. Maar soms is dit niet nodig. Vaak kun je er met bouwkundige maatregelen in combinatie met een eenvoudig maar functioneel beveiligingssysteem al voor zorgen dat inbrekers moeilijker binnenkomen. Denk bij bouwkundige maatregelen aan gewapend glas of goede sloten. 

Als je je pand nog beter wilt beveiligen, kun je een alarmsysteem laten installeren. Deze alarmsystemen bestaan in allerlei soorten en maten.  

Er zijn natuurlijk ook meer geavanceerde beveiligingsopties. Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van zwaardere sloten in combinatie met complexere alarmsystemen met een doormelding naar een meldkamer. De beste beveiliging is namelijk de juiste combinatie van deze maatregelen.

Welk alarmsysteem past bij jouw inventaris?

Een belangrijke factor bij het kiezen van een beveiligingssysteem, is het bepalen van de attractiviteit van je inventaris. Een inbreker waagt het er alleen alleen op om bij jouw bedrijf binnen te dringen, als de beloning opweegt tegen het risico. De attractiviteit zegt iets over hoe aantrekkelijk de spullen in jouw etalage of magazijn zijn voor een inbreker. 

Exclusieve horloges hebben een hogere attractiviteit dan tuinartikelen en en moeten dus ook beter beveiligd worden. Maar hoe weet je hoe hoog de attractiviteit van jouw artikelen is? Aan de hand van de Verbeterde Risicoklassenindeling, of VRKI, kun je makkelijk zien binnen welke risicogroep je inventaris valt, en welke beveiligingsmaatregelen daarbij horen.

Hoe wordt de prijs van een alarmsysteem bepaald?

De grote verscheidenheid aan alarmsystemen zorgt natuurlijk ook voor een grote variatie in prijs. De prijs van een alarmsysteem meestal voor 30 procent opgebouwd uit materiaal en voor 70 procent uit installatiekosten. 

Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die de prijs van een alarm bepalen: de technische mogelijkheden, het aantal sensoren en de bedrading. Een alarm met meerdere (draadloze) sensoren dat direct in verbinding staat met een meldkamer, is natuurlijk duurder dan een enkele camera die aan je smartphone verbonden is. In het eerste geval is je pand wel beter beveiligd. 

VEB-erkende beveiligingsbedrijven 

Het kan lastig zijn om zelf te bepalen welk soort beveiligingssysteem geschikt is voor jouw bedrijf. De VEB denkt hierin met je mee. Beveiligingsbedrijven die aangesloten zijn bij de VEB, hanteren verplicht de beveiligingsrichtlijnen die in de VRKI staan. 

Een VEB-erkend bedrijf berekent de attractiviteit van jouw inboedel en komt op basis daarvan met een op maat gemaakt alarmsysteem. Ook controleert en coacht de VEB haar beveiligingsbedrijven ieder jaar. Zo weet je zeker dat het VEB-erkende beveiligingsbedrijf altijd een passend beveiligingssysteem van hoge kwaliteit adviseert en installeert.

Lees ook: