Brandveiligheid is van levensbelang. Bij het installeren van de brandmelders moeten er aan bepaalde eisen voldaan worden. Hier gelden weer andere regels voor in woningen dan in bedrijfspanden.
Elk bedrijf moet aan de wet voldoen en voor brandveiligheid hebben zij te maken met de NEN 2535: 2017. Ben jij een VEB-erkend Branddetectie Installatiebedrijf? Dan zijn er twee manieren om brandmelders te installeren bij bedrijven: via de BKB- en BKP-regeling. We leggen hier uit wat deze regelingen inhouden en wat de verschillen zijn.
Branddetectie in bedrijfspanden
Om de veiligheid van mensen zo groot mogelijk en de schade bij brand zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat de brand zo snel mogelijk wordt gedetecteerd. Daarnaast wil je gelijk weten waar de brand is ontstaan. En daar zijn brandmelders op de juiste plekken voor nodig.
In onze VEB 4 Brandregeling staat beschreven wat je moet doen als er een wettelijke verplichting is om een brandmeldinstallatie aan te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een kinderdagverblijf: hier is het vaak verplicht om brandmelders te hebben, omdat de zelfredzaamheid van de kinderen niet gegarandeerd is.
Daarnaast zijn er veel bedrijven waar een brandmeldinstallatie niet wettelijk verplicht is, maar er vanuit de eigenaar of verzekeraar wel om wordt gevraagd.
Is een volledig brandmeldsysteem nodig?
Bij het installeren van zo’n brandmeldinstallatie wordt er rekening gehouden met de systeem- en kwaliteitseisen én de projectierichtlijnen. Dit houdt in dat er (conform NEN 2535: 2017) eisen zijn waar deze brandmelders in een gebouw moeten hangen.
Als het vanuit de wet verplicht is dat er een brandmeldsysteem in het gebouw aanwezig moet zijn, dan volg je andere richtlijnen dan als er geen noodzaak is. Bij verplichting is er namelijk een brandmeldsysteem die voldoet aan alle (hoge) eisen, zoals de projectierichtlijnen én de systeem- en kwaliteitseisen. Hierbij wordt de BKB-regeling gehanteerd.
Als er vanuit de klant of verzekeraar de vraag komt om een brandmeldinstallatie toe te voegen zonder dat het wettelijk verplicht is, dan kunnen er brandmelders aan het bestaande inbraaksysteem worden toegevoegd. Hierbij wordt de BKP-regeling gehanteerd.
Het verschil tussen de BKB- en BKP-regeling
Wat houden onze twee kwaliteitsregelingen in?
- BKB: Brandveiligheid Kwaliteitssysteem met als basis het Bouwbesluit. Hierbij wordt een (gecertificeerd) systeem geïnstalleerd die volledig voldoet aan de NEN 2535: 2017.
- BKP: Branddetectie Kwaliteitssysteem met als basis de Projectierichtlijnen. Hierbij wordt er alleen voldaan aan de projectierichtlijnen (hoofdstuk 10) van de NEN 2535: 2017 en krijg je een opleveringsbewijs. Het brandmeldsysteem wordt dus per zone aan het inbraaksysteem toegevoegd. Deze brandmeldsensoren voldoen altijd aan juiste eisen (de NEN-EN 54 norm) en hebben een doormelding (per zone) naar een particuliere alarmcentrale (PAC).
Vereisten voor een installateur BKB
Om volgens de BKB een branddetectiesysteem te installeren, moet het bedrijf over de volgende diploma’s beschikken:
- Het diploma Projecteringsdeskundige brandmeldinstallaties.
- Het diploma Installatietechnicus brandmeldinstallaties.
- Het diploma Onderhoudsdeskundige brandmeldinstallaties, indien het bedrijf ook het onderhoud verzorgt.
Vereisten voor een installateur BKP
Om volgens de BKP branddetectie te installeren, moet het bedrijf over de volgende diploma’s beschikken:
- Een diploma voor de opleiding Projectie-eisen Brandmelders, waarbij wordt ingegaan op de projectierichtlijnen van brandmelders (hoofdstuk 10 van de NEN 2535: 2017).
- MBV of TBV, in verband met het aansluiten van de melders op een inbraakinstallatie.
Optimaliseer jouw diensten met de VEB
Wil je altijd op de hoogte zijn van de juiste eisen en regelgeving rondom brand? Word dan lid van de VEB. Als lid van de VEB krijg je trainingen en coachings en word je altijd op de hoogte gesteld van het laatste nieuws over branddetectie. De klant weet dat ze bij een VEB-erkend bedrijf kunnen rekenen op vakkundig advies en een gegarandeerd kwalitatief systeem.
Anderen lazen ook: