PAC – DE Wet PBR

De Wet PBR

De Wet Particuliere Beveiligingsbedrijven en Recherchebureaus

Als beveiligingsbedrijf of recherchebureau heb je een grote verantwoordelijkheid, namelijk het bewaken van de waardevolle spullen van je klant. Dit moet natuurlijk goed gebeuren. Daarom zijn hier in Nederland regels voor. Voordat je beveiligingswerkzaamheden mag verrichten, moet je voldoen aan de Wet Particuliere Beveiligingsbedrijven en Recherchebureaus (de Wet PBR). In deze wet staan een aantal voorschriften waar je je als bedrijf aan moet houden, zo weten de klanten zeker dat je kwaliteit levert. Waar moet je allemaal rekening mee houden voordat je beveiligingssystemen mag installeren? Dat lees je hier.

Wat is de Wet PBR? 

In de Wet Particuliere Beveiligingsbedrijven en Recherchebureaus (Wet PBR) staan de vastgestelde regels waar beveiligingsbedrijven zich aan moeten houden. Zo moeten je medewerkers bijvoorbeeld in het bezit zijn van bepaalde vakdiploma’s, en worden ze verplicht gescreend voordat ze aan de slag mogen. 

Komt je medewerker door de screening en is deze direct betrokken bij o.a. het beveiligingsplan? Dan krijgt hij of zij een verklaring van betrouwbaarheid. Dit is een bewijs dat je medewerker gekwalificeerd is om beveiligingswerkzaamheden te verrichten. De overige medewerkers die bij het proces betrokken zijn, moeten een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen.

Een verklaring van betrouwbaarheid aanvragen 

Maar hoe krijgt je medewerker zo’n verklaring van betrouwbaarheid? Om een verklaring van betrouwbaarheid aan te vragen, vult je medewerker dit formulier in. Na het invullen, levert je medewerker het formulier in bij de plaatselijke politie, afdeling Wet bijzondere Toepassing. Daarna krijgt je medewerker te horen of hij/zij aan het werk mag als alarminstallateur. De verklaring van betrouwbaarheid vervalt iedere drie jaar. Om te kunnen blijven werken als alarminstallateur, moet je medewerker de verklaring opnieuw aanvragen.

De VEB en de wet PBR

Een particuliere alarmcentrale (PAC) is vanuit de regelgeving (Regeling BORG Particuliere Alarmcentrale-art 4.5.6) verplicht om te controleren of het aansluitende installatiebedrijf voldoet aan de eisen van de Wet PBR. De VEB heeft een real time overzicht van alle partnerbedrijven die voldoen aan de wet. Al deze bedrijven zijn terug te vinden in het overzicht VEB-erkend installatiebedrijf

VEB-erkende bedrijven voldoen niet alleen aan de wet PBR, maar ook aan de VEB 4 kwaliteitsregeling. Ook adviseren en installeren ze volgens de regels van de VRKI. Zo is de klant altijd zeker van een alarminstallatie van hoge kwaliteit.

Anderen lazen ook: